Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Ολοκλήρωσα τις βασικές σπουδές στην ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με διπλή κατεύθυνση σπουδών, Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία. Έπειτα απο την απόκτηση του βασικού πτυχίου συνέχισα τις σπουδές μου στο ίδιο Πανεπιστήμιο και ειδικεύτηκα ως κλινικός ψυχολόγος για τέσσερα χρόνια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία. Στα πλαίσια της ειδίκευσης εκπαιδεύτηκα στη Γνωστική-Συμπεριφορική θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα ήρθα σε επαφή με άλλα μοντέλα ψυχοθεραπείας, όπως το Ψυχοδυναμικό και το Συστημικό-Υπαρξιακό, μέσω εντατικών σεμιναρίων και εποπτείας.
Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας είχα την τύχη να δουλέψω σε εξαιρετικές δομές ψυχικής υγείας, με συναδέλφους από διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις, οι οποίοι με βοήθησαν να βλέπω πολύπλευρα το ανθρώπινα προβλήματα. Στη Μονάδα Θεραπείας της Συμπεριφοράς του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε στη Θεσσαλονίκη είχα εργαστεί για δυόμιση χρόνια με ενήλικες σε βραχύχρονη και μακρόχρονη θεραπεία με συστηματική ατομική και ομαδική εποπτεία. Στο κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ήμουν μέλος της θεραπευτικής ομάδας σε πληθώρα περιστατικών ατομικής, συζυγικής και οικογενειακής θεραπείας. Στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική του Γ.Π.Ν Παπαγεωργίου ανέλαβα, μεταξύ άλλων, εξωτερικούς ασθενείς σε βραχεία ψυχοθεραπεία καθώς και το συντονισμό κοινωνικοθεραπευτικών ομάδων των νοσηλευόμενων στην κλινική. Η πρώτη μου ευκαιρία να δουλέψω ατομικά με παιδιά και εφήβους σε ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο ήρθε κατά τη διάρκεια της εργασίας μου στην Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ήμουν συν-θεραπευτής σε πολλές οικογενειακές θεραπείες, θεραπείες ζεύγους και συμβουλευτικές συνεδρίες γονέων.
Έπειτα από χρόνια εργασίας στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψα στο Ηράκλειο όπου ξεκίνησα να συνεργάζομαι με τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ιατρικής Φροντίδας Κρήτης ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης. Παράλληλα, προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στο Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναλαμβάνοντας προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές σε ψυχοθεραπεία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια είμαι μέλος και συνεργάτης του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα», όπου προσφέρω συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Στη διάρκεια της επαγγελματικής μου καριέρας έχω παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών κλινικών σεμιναρίων, συνέδριων και workshops, ενώ έχω δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα καθώς και στην εκπαίδευση μου στη χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων (νοημοσύνης, προσωπικότητας, ψυχοπαθολογίας κ.α). Έχω συμμετάσχει σε συνέδρια ως κεντρικός ομιλητής καθώς και με αναρτημένες και προφορικές ανακοινώσεις.
Από το 2015 εργάζομαι ως Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής σε ιδιωτικό γραφείο που διατηρώ στο κέντρο του Ηρακλείου, δουλεύοντας με εφήβους και ενήλικες σε ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, καθώς επίσης και με ζευγάρια και οικογένειες. Είμαι κάτοχος Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου με αριθμό 240/09.
ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
~ The Relationship between Parental Attachment, Early Maladaptive Schemas and Obsessive Symptoms. Patsakis, K. & Roussi, P.
International Society of Schema Therapy, Vienna, June 30, 2016 (Αναρτημένη Ανακοίνωση).
~ Κεντρικός Ομιλητής: «Τεχνικές διαχείρισης Κρίσεων και Stress» στα πλαίσια της στρογγυλής τράπεζας «Κοιτάζοντας Μέσα από τον Καθρέπτη: Ψυχολογική αξιολόγηση επαγγελματιών διασωστών»
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.
~ Η Πολυπλοκότητα των Όμορων Διαγνώσεων (ΔΕΠ-Υ και σύνδρομο Asperger).
Θ. Καλπακίδης, Σ. Βαγιωνά, Φ.-Μ. Σεκέρη, Κ. Πατσάκης, Ο. Βενετούλια
8ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνεδρίου (Προφορική ανακοίνωση)
~ Διερεύνηση των Παραγόντων Κινδύνου των Γενικευμένων Αναπτυξιακών Διαταραχών.
Κ. Πατσάκης, Θ. Καλπακίδης, Σ. Βαγιωνά, Φ.-Μ. Σεκέρη (Αναρτημένη Ανακοίνωση)
8ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο
~ Επιθετική Συμπεριφορά Εφήβων Αγοριών και Γονικοί Ρόλοι: Ο Απών Πατέρας;
Φ.-Μ. Σεκέρη, Α. Εμμανουηλίδου, Κ. Πατσάκης, Θ. Καλπακίδης (Αναρτημένη Ανακοίνωση)
8ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριo
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ)
~ 2013 – 2014: Ερευνητική Διατριβή με τίτλο: «Η Σχέση του Γονεïκού Δεσμού με τα Πρώιμα Δυσλειτουργικά Σχήματα και τα Ψυχαναγκαστικά-Καταναγκαστικά Συμπτώματα» (δείγμα 224 ατόμων).
~ 2011 – 2012: Ερευνητής στη στάθμιση της κλίμακας TEMPS- A (The Temperament Evaluation of Memphis Pisa Paris and San Diego Auto-questionnaire) στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Π.Ν Παπαγεωργίου. Στα καθήκοντα μου ήταν η χορήγηση της κλίμακας σε γενικό πληθυσμό και σε νοσηλευόμενους με διάγνωση διπολικής ή μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, καθώς και η καταχώριση και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων.
~ 2011 – 2012: Μέλος της ερευνητικής ομάδας της Πανελλαδικής Έρευνας για την Ψυχική Υγεία των επαγγελματιών διασωστών. Η έρευνα εκπονήθηκε στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας του Γ.Π.Ν Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και τους επαγγελματίες διασώστες Θεσσαλονίκης (με πανελλαδική συμμετοχή).
~ 2009 – 2010: «Μελέτη των Δημογραφικών Χαρακτηριστικών που Επιδρούν Στη Θεωρία του Νου».
~ 2009 – 2011: Συμμετοχή στη στάθμιση και τη μετάφραση στα ελληνικά της νευροψυχολογικής κλίμακας CRS-R (Coma Recovery Scale- Revised). Η έρευνα περιλάμβανε τη χορήγηση κλιμάκων (CRS-R, FOUR, WNSSP, WHIM) σε ασθενείς με κώμα για τη διαπίστωση ύπαρξης, ή μη, συνείδησης και το στατιστικό έλεγχο των δεδομένων.